Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

OCMW Laakdal past reglement voedselbedeling aan

De gemeente Laakdal past haar reglement rond de voedselbedeling aan. De bedeling gebeurt nu via Foodsavers en FEAD, het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen.

Dit fonds wordt opgenomen in het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). Bij deze versmelting horen nieuwe voorwaarden om het recht op gratis voedselbedeling te openen, die nu dus mee worden opgenomen in het reglement.

De Europese Unie wil via het ESF+ onder meer zorgen voor sociale inclusie en armoedebestrijding. Via het gratis verdelen van levensmiddelen zorgen ze ervoor dat iedereen kan voorzien in de basisbehoefte om zich te voeden. De omschakeling naar het ESF+ zorgt ervoor dat meer mensen in aanmerking komen.

Schepen van welzijn Raf Moons, legt uit: “De grootste wijziging bestaat erin dat binnen ESF+ een aantal categorieën van personen automatisch erkend kunnen worden. Dit gaat verder dan de algemene categorie van ‘meest behoeftige personen’. Volgende categorieën van personen worden opgenomen in het nieuwe reglement:

  • Alle personen die onder de armoedegrens vallen volgens de indicator AROP
  • Mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming
  • Mensen zonder papieren
  • Daklozen
  • Mensen met een sociaal tarief voor energie
  • Cliënten van het OCMW

De nieuwe wetgeving zegt dat alle mensen die in aanmerking komen, begeleiding van het OCMW moeten krijgen om recht te hebben op de gratis voedselbedeling. Maar in Laakdal was dat daarvoor ook al het geval.”

De gratis voedselbedeling vindt elke maand plaats. Het aantal cliënten dat vorig jaar gebruik maakte van de voedselbedeling schommelt tussen de 53 en 96 cliënten per maand.

Deel dit artikel